Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ για ΕΛΕΙΨΕΙΣ ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

14/7/2010
Ειδική Επιστήμονας : Έλενα Σταμπουλή
210 72 89 728
Ειδικός Επιστήμονας : Σωτήρης Στασινός
210 72 89 810
Αριθμ. Πρωτ. Επιστολής: 2550/10/2.4



Προς:

1. κ. Δήμαρχο Οινοφύτων
32100 Οινόφυτα

2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας
Διεύθυνση Τοπ. Αυτοδιοίκησης και Δ/νσης Ν.Βοιωτίας
ΤΥΔΚ
Κάδμου 9
23100 Λιβαδειά

3. ΕΥΔΑΠ
Ωρωπού 156
11146, Γαλάτσι


ΘΕΜΑ: Μονάδες Επεξεργασίας Νερού Δ.Δ. Οινοφύτων και Δ.Δ.Αγίου Θωμά Δήμου Οινοφύτων

Σχετικά:
1. Η από 18/2/2010 Έκθεση Αυτοψίας μας
2. Τα Εγκεκριμένα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου
3. Η από 16/3/2010 επιστολή του Δημάρχου Οινοφύτων

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε και εξετάζει αναφορά από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Πολίτες για την Αειφορία Περιβάλλον-Υγεία-Πολιτισμός» με αντικείμενο την εν γένει λειτουργία των διυλιστηρίων νερού Δ.Δ.Οινοφύτων και Αγίου Θωμά, τις ελλείψεις στον Η/Μ εξοπλισμό του πρώτου εξ αυτών, αλλά και τις σχετικές πράξεις και παραλείψεις του Δήμου, όσον αφορά την παροχή πόσιμου νερού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διενήργησε μη προειδοποιημένη αυτοψία στις 18/2/2010 στα δύο παραπάνω διυλιστήρια και συνέταξε τη συνημμένη Έκθεση αυτοψίας.
Από την παραπάνω Έκθεση Αυτοψίας και την μελέτη των στοιχείων του φακέλου της αναφοράς προκύπτουν τα συμπεράσματα τα οποία αναφέρονται παρακάτω:
1. Υπήρχε περιοδική παρακολούθηση της λειτουργίας των δύο διυλιστηρίων ενώ, κατά την άποψή μας, η εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα εξασφαλιζόταν αφενός με 24ωρη παρακολούθησή τους λόγω αφενός της σπουδαιότητας του έργου για τη Δημόσια Υγεία αλλά και αφετέρου των συνθηκών λειτουργίας του έργου (μη σταθερή ποιότητα εισερχομένου νερού κλπ). Ο Δήμαρχος Οινοφύτων, μας απέστειλε, σχετικά, στις 10-3-2010 τα Τεύχη Δημοπράτησης από το «Έργο Παροχής Υπηρεσιών: Λειτουργία Διυλιστηρίων Οινοφύτων και Αγίου Θωμά» τα οποία έχουν συνταχθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας/ Διεύθυνση Τοπ. Αυτ. και Διοίκησης/Νομός Βοιωτίας/ΤΥΔΚ. Σύμφωνα με τα τεύχη προβλέπεται να υπάρχει λειτουργία των δύο διυλιστηρίων από «χημικό μηχανικό, ηλεκτροτεχνίτη και τεσσάρων εργατών» (βλ. Τεύχος «Προϋπολογισμός και Τιμολόγιο Έργου» σελ. 1).
Επίσης, στις 22-3-2010 ο κ. Δήμαρχος Οινοφύτων μας απέστειλε το υπ΄αριθμ. πρωτ. 1445 έγγραφο στο οποίο σημειώνονται τα εξής:
«Σε συνέχεια της αυτοψίας που διενεργήθηκε από ειδικούς επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη στα ταχυδιυλιστήρια Δήμου Οινοφύτων στις 18-2-2010 και των επισημάνσεων που έγιναν επί τόπου, έχουμε να σας αναφέρουμε τις ακόλουθες ενέργειες που έγιναν από το Δήμο Οινοφύτων και αφορούν τη λειτουργία τους:
Α) πραγματοποιείται 24ωρη περιοδική (η υπογράμμιση δική μας) παρακολούθηση της λειτουργίας των ταχυδιυλιστηρίων Δήμου Οινοφύτων από υπαλλήλους του Δήμου – Υπηρεσία Ύδρευσης, που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι (Μπιμπίκος, Καββάς, Τσιλιλής) ενώ την εποπτεία της λειτουργίας και συντήρησής τους την έχει εξωτερικός συνεργάτης που γνωρίζει άριστα το αντικείμενο.
Β) πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αλλαγή της άμμου στα φίλτρα άμμου των δύο διυλιστηρίων, καθώς και η αντικατάσταση του ενεργού άνθρακα στο ταχυδιυλιστήριο Αγ. Θωμά
Γ) έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των ταχυδιυλιστηρίων σε εταιρία προκειμένου να διασφαλιστεί συνεχής παρακολούθηση της λειτουργίας αυτών».
Παρακαλούμε τον Δήμο Οινοφύτων να μας ενημερώσει: α) για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παραπάνω έργο ανάθεσης λειτουργίας των διυλιστηρίων σε εταιρία και β) εάν λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που έθεσε υπόψη του ΣτΠ, όπως ο αριθμός προσωπικού και το προβλεπόμενο ποσό μισθοδοσίας, θα υπάρχει 24ωρη πλέον παρακολούθηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ταχυδιυλιστηρίων Δήμου Οινοφύτων.
2. Το διυλιστήριο Δ.Δ.Οινοφύτων, ως προς την υλοποίησή του, παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα Τεύχη Δημοπράτησης, όπως αναφέρεται αναλυτικά στην Έκθεση Αυτοψίας. Σύμφωνα με την Σύμβαση Κατασκευής του Έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Δ.ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ», η οποία υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Οινοφύτων (εκπροσώπου του Δήμου Οινοφύτων) και εκπροσώπου του αναδόχου: «ο ανάδοχος αποδέχεται ανεπιφύλακτα την ανάθεση αυτή και αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση του έργου…και σύμφωνα με τα ακόλουθα:…ii. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου που αναφέρονται στη Διακήρυξη…Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα τεύχη δημοπράτησης, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που περιγράφονται σε αυτά». Επίσης, στην ανωτέρω Σύμβαση σημειώνεται ότι ο ανάδοχος δηλώνει ότι «…έχει μελετήσει και κατανοήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία και οριοθετούνται στα συμβατικά τεύχη και ιδιαίτερα στην ΕΣΥ και ότι τυχόν παράλειψη του αναδόχου προς ενημέρωση του με κάθε δυνατή πληροφορία που αφορά στους όρους της σύμβασης, δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη για την πλήρη συμμόρφωσή του προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν προκύπτει για τον ανάδοχο κανένα δικαίωμα οικονομικής ή άλλης φύσης ή/και παράτασης προθεσμίας εξ αυτού του λόγου». Τέλος, στην ανωτέρω σύμβαση αναφέρονται και τα εξής: «Οποιαδήποτε εργασία έχει ατέλειες ή κακοτεχνίες ή είναι κατά οποιοδήποτε άλλο τρόπο ελαττωματική ή ακατάλληλη σύμφωνα με τη Σύμβαση, δεν περιλαμβάνεται στις πιστοποιήσεις του έργου μέχρι να διορθωθεί και να αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης».
Εν όψει των ανωτέρω αναφερθέντων και αυτών που σημειώνονται αναλυτικά στην Έκθεση Αυτοψίας παρακαλείται α) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας/ Διεύθυνση Τοπ. Αυτ. και Διοίκησης/Νομός Βοιωτίας/ΤΥΔΚ ως επιβλέπουσα του έργου Αρχή και β) ο Δήμος Οινοφύτων ως κύριος του έργου, να μας αναφέρουν τις απόψεις τους ως προς τις ελλείψεις στην υλοποίηση του έργου (βλ. σημεία 5, 6, 7, 8, 9, 10 και 11 στη συνημμένη Έκθεση Αυτοψίας).
Επίσης, να μας αναφέρουν αν το PLC και ο αυτοματισμός μέτρησης θολότητας εγκαταστάθηκαν μετά το Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής προς Χρήση (καθώς τα παραπάνω δεν παρελήφθησαν από όλους του επιβλέποντες μηχανικούς του έργου) και αν η τιμολόγησή τους έγινε εντός του πλαισίου της ως άνω αναφερόμενης συγκεκριμένης Σύμβασης ή κατ΄ επέκταση αυτής, αποστέλλοντάς μας όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
3. Σύμφωνα με τη «ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΔΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ 26/7/2001 ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ» η οποία υπεγράφη μεταξύ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και του Δήμου Οινοφύτων, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν δεσμεύεται ως προς την πηγή και την ποιότητα αδιύλιστου νερού στο διυλιστήριο Οινοφύτων (δηλαδή νερό μικρής θολότητας από το Μόρνο ή μεγάλης θολότητας από την Υλίκη). Παρά ταύτα, οι προδιαγραφές σχεδιασμού του διυλιστηρίου Δ.Δ.Οινοφύτων, στα Τεύχη Δημοπράτησης, αναφέρονται ρητά σε αδιύλιστο «νερό Μόρνου» χαμηλής θολότητας. Η περιοδική τροφοδοσία, τελικά, νερού Υλίκης στο παραπάνω διυλιστήριο δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του και στην παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου.
Παρακαλείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας/ Διεύθυνση Τοπ. Αυτ. και Διοίκησης/Νομός Βοιωτίας/ΤΥΔΚ να μας ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε μελέτη και κατασκευή έργου το οποίο, πρακτικά τουλάχιστον, δεν δύναται να λειτουργήσει με νερό Υλίκης, ενώ η παραπάνω Σύμβαση προέβλεπε αυτό το ενδεχόμενο (το οποίο άλλωστε και έλαβε χώρα).
4. Στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ43/12/2511/2556/16-12-2008 έγγραφο της Ν.Α.Βοιωτίας/Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/Τμήμα Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου προς το Δήμο Οινοφύτων, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «…προβλήματα στη διαδικασία της χλωρίωσης (έλλειψη χλωριωτών και αυτόματων μετρητών υπολειμματικού χλωρίου σε ενδεικτικά σημεία του δικτύου) με αποτέλεσμα τη διαπίστωση προβλημάτων είτε υπερχλωρίωσης, είτε έλλειψης υπολειμματικού χλωρίου… (η υπογράμμιση δική μας) οι αποκλίσεις των μικροβιολογικών δεικτών καταδεικνύουν την έλλειψη μέτρων συστηματικής απολύμανσης και παρακολούθησης του επιπέδου του υπολειμματικού χλωρίου, προγράμματος καθαρισμού των υδρευτικών δεξαμενών και της σωστής συντήρησης του συνόλου του δικτύου ύδρευσης».
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο υπ΄αριθμ. Υ.Μ.5673/58 (ΦΕΚ 5 Β/9-1-58) «Περί απολυμάνσεως του ύδατος των υδρεύσεων» του Υπουργείου Εσωτερικών και Κοινωνικής Πρόνοιας: «…4. Εις την περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν διαπιστούται παρουσία επαρκούς ελευθέρου χλωρίου εν τω ύδατι εις ορισμένον σημείον του δικτύου, θα ενεργείται έρευνα εις περισσότερα σημεία της εν λόγω περιοχής, προς εξεύρεσιν των αιτίων και άρσιν αυτών. Το γεγονός τούτο θα σημειούται κατά τρόπο σαφή και πλήρη εις τας παρατηρήσεις του τηρουμένου βιβλίου καταχωρήσεως των χλωριομετρήσεων». Παρακαλείται ό Δήμος Οινοφύτων να μας ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που αναφέρονται στο υπ΄αριθμ. πρωτ. Φ43/12/2511/2556/16-12-2008 έγγραφο της Ν.Α.Βοιωτίας/Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/Τμήμα Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, αποστέλλοντάς μας το σχετικό αποδεικτικό υλικό. Επίσης, παρακαλείται να μας ενημερώσει ειδικότερα και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την εύρεση των αιτίων και αποκατάσταση των φαινομένων έλλειψης υπολειμματικού χλωρίου που σημειώνονται παραπάνω.
5. Στην Εγκύκλιο υπ΄αριθμ. ΔΥΓ2/οικ.94097/19-7-07 της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι υπεύθυνοι ύδρευσης (σημ. δική μας: στην προκειμένη περίπτωση η Δημοτική Αρχή) …υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή. Προς τούτο πρέπει να καταρτίσουν προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία θα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στον καθορισμό των σημείων δειγματοληψίας. Ένα ποσοστό των δειγμάτων πρέπει να λαμβάνεται από σταθερά σημεία (αντλιοστάσια, δεξαμενή αποθήκευσης) ως επίσης και σε μέρη που υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν. Άλλα δείγματα να λαμβάνονται τυχαία στο δίκτυο μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα πολυσύχναστα κτίρια…Τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται στη Διεύθυνση Υγείας της Ν.Α. προς έγκριση, μαζί με την κατάλληλη απεικόνιση σε σχέδια των σημείων δειγματοληψίας και κοινοποιούνται στις Περιφέρειες».
Παρακαλείται ο Δήμος Οινοφύτων να μας αποστείλει το εγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης με την απεικόνιση σε σχέδια των σημείων δειγματοληψίας καθώς και αντίγραφα των χημικών αναλύσεων των τελευταίων 6 μηνών στα σημεία αυτά.
Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε τους αποδέκτες στους οποίους απευθύνεται η παρούσα επιστολή, εντός 30 ημερών από τη λήψη της, να μας διαβιβάσουν τις απόψεις τους για τα παραπάνω αλλά και για τα αναφερόμενα στη συνημμένη Έκθεση Αυτοψίας, κατά σχετική αρμοδιότητα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θελήσετε.

Με τιμή

Ευαγγελία Κ.Μπαλλά
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη


Κοινοποίηση:

1. κα Γ.Γ.Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος
Υψηλάντη 1
35100, Λαμία

2. κ. Νομάρχη Βοιωτίας
Φίλωνος 35-39
32100, Λιβαδειά

3. ΥΠΕΚΑ
Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Τομέας Νοτίου Ελλάδος/Τμήμα Α
Λ.Κηφισίας 1-3,
Αθήνα

4. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής
Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος
Αριστοτέλους 17
10433

5. Ν.Α.Βοιωτίας
Γενική Διεύθυνση Υποδομών και Ανάπτυξης
Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος
Υψηλάντου 8, 32100


6. Ν.Α.Βοιωτίας
Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας
Τμήμα Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου
Φίλωνος 35-39
32100, Λιβαδειά

7. Σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία
Περιβάλλον-Υγεία-Πολιτισμός»
28ης Οκτωβρίου 22
32011, Οινόφυτα Βοιωτίας

8. π. Ιωάννη Οικονομίδη
28ης Οκτωβρίου 22
32011, Οινόφυτα Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου