Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Πανθηβαικό Συλλαλητήριο κατά της μονάδας καύσης

Συνέχεια

Στην περίπτωση της Θήβας, το σχέδιο για την μονάδα αποκρύφτηκε από την τοπική κοινωνία. Οι ενεργοί πολίτες της περιοχής είχαμε από το 2008 εντοπίσει το θέμα, αλλά παρότι επανήλθαμε πολλές φορές, οι αρμόδιοι ούτε συγκινήθηκαν, ούτε ενημέρωσαν για τα όσα προετοιμάζονταν. Αντίθετα ο Δήμος Θήβας υποστήριξε ένθερμα την ιδέα της καύσης. Όταν πλέον το σχέδιο έγινε συγκεκριμένο με την κατάθεση προκαταρτικής μελέτης που έφθασε στη Νομαρχία, τόσο ο Νομάρχης, όσο και ο Δήμαρχος Θήβας αρνήθηκαν τις καταγγελίες μας και ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για μονάδα καύσης βιομάζας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερώσει τους Βοιωτούς για τα στοιχεία της μελέτης. Ωστόσο από το καλοκαίρι του 2009 κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις. Πρόσφατα μάλιστα διοργανώθηκε ημερίδα στη Θήβα και από την ΠΟΕ ΟΤΑ. Σε όλη την περιοχή έγινε συνείδηση το γεγονός ότι η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία.
Η πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας έφερε αποτελέσματα. Το δημοτικό συμβούλιο Θήβας, οι βουλευτές του νομού και παράγοντες τοποθετήθηκαν αρνητικά. Ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Θήβας αποδοκιμάστηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν παραστάθηκαν. Οι πραγματικές προθέσεις ωστόσο θα φανούν στο μέλλον.
Ο αγώνας προφανώς δεν τελείωσε για όσους δεν ανέχονται τα κέρδη σε λίγους και τις ζημίες στο περιβάλλον και την κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της περιοχής που επί χρόνια υποβαθμίζεται. Ο αγώνας για ένα καλύτερο περιβάλλον είναι αγώνας για καλύτερη ζωή και τελικά αγώνας για πιο δίκαιη κοινωνία.

Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός- μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου