Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αναστολή σε αιολικό πάρκο στη Θίσβη, αλλά η επέλαση στα δημόσια δάση συνεχίζεται


Συνέχεια
Κάπως έτσι τα ελληνικά τοπία και οικοσυστήματα αλλάζουν μορφή, χρήσεις και χέρια, με τις ευλογίες του Υπουργείου «Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», τη συνεργασία εντεταλμένων χειροκροτητών που σπεύδουν να αφορίσουν ως γραφικούς και τοπικιστές όσους αντιστέκονται και τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας όταν οι αντιστάσεις παίρνουν ενοχλητικές διαστάσεις όπως πρόσφατα στο Αποπηγάδι στην Κρήτη.
Το μέγεθος της εξαπάτησης γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι οι περιοχές γύρω απο την Αττική με ιδιαίτερη έμφαση στη Βοιωτία, μετατρέπονται σε νέο ενεργειακό κέντρο, με μεγέθη μεγαλύτερα του λιγνιτικού κέντρου Κοζάνης-Πτολεμαίδας. Δεκάδες νέες ιδιωτικές μονάδες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, θα διπλασιάσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι εξελίξεις αυτές είναι μέρος της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, που μαζί με τους ευρύτερους σχεδιασμούς για την ΝΑ Μεσόγειο, έχουν καταστήσει την Ελλάδα, «ελντοράντο» για κάθε παίκτη στον τομέα της ενέργειας. Οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι δυσβάσταχτες: Τόσο τα αιολικά πάρκα όσο και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που αποτελούν τα νέα πεδία επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, συνεπάγονται ακριβές εισαγωγές, μηδαμινή απασχόληση και κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του ρεύματος λόγω των υψηλών τιμολογίων αγοράς που επιβάλλει η Κυβέρνηση, χωρίς προσχήματα και χωρίς εφαρμογή κανόνων ανταγωνισμού. Προαπαιτούμενο μεταξύ άλλων και η διάλυση της ΔΕΗ, που επιβλήθηκε εδώ και λίγα χρόνια στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.
Οι πραγματικές λύσεις που θα εξασφάλιζαν προστασία του περιβάλλοντος, θέσεις εργασίας, τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και διάχυση των ωφελειών στον πληθυσμό, αφορούν
α. μέτρα εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αφού η χώρα μας χαρακτηρίζεται από τις πιο σπάταλες ενεργειακά καθώς και
β. μέτρα για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της ηλιακής από όλους.
Παραδείγματα τέτοιων λύσεων θα ήταν η θερμομόνωση, τα φωτοβολταϊκά στα κτίρια, οι πράσινες στέγες, η θέρμανση κτιρίων με βιομάζα και τόσα άλλα που όμως δεν πριμοδοτούνται γιατί δεν προσφέρονται για εύκολες και γρήγορες αρπαχτές και κέρδη συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια.

Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου