Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

«...Απαιτείται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός.»

" Οι Θηβαίοι Πολίτες για το περιβάλλον"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

προς όλες/όλους τους πολίτες
για μια ανοιχτή συνάντηση, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, για έκθεση προβλημάτων και προβληματισμών, για οργάνωση και προγραμματισμό, για το περιβάλλον, για την ποιότητα της ζωής μας, για το μέλλον μας.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Φεβρουαρίου 2010 στις 7μμ στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας (οδός Κάδμου και Οιδίποδος)  

Επιτέλους μετά από 2,5 περίπου χρόνια και κάτω από την συνεχή, επίμονη και αγωνιστική παρέμβαση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αξιωθήκαμε το νερό που τρέχει στις βρύσες μας να είναι απαλλαγμένο από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Τα καταφέραμε. Αναγκάσαμε τους τοπικούς ιθύνοντες ν’ αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που πεισματικά και παράλογα αρνιόντουσαν ν’ αποδεχτούν το μέγεθος και την σοβαρότητα του.
Δικαιούμαστε όλοι, όσοι δυναμικά απαιτήσαμε και όσοι σιωπηλά υποστηρίξαμε το δικαίωμα μας στη ζωή, να πανηγυρίσουμε γι’ αυτή μας την νίκη. Μας ανήκει, είναι δική μας.
Κάναμε ένα σπουδαίο, πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας και κατά συνέπεια της ζωής μας.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς, οι προκλήσεις μεγάλες και οι απειλές σοβαρές και επικίνδυνες. Απαιτείται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός.
Το γεγονός ότι καταφέραμε να πίνουμε καθαρό νερό , απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο,δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μας είναι επιβαρυμένος από τα απόβλητα των βιομηχανιών και είναι θέμα χρόνου τα υπόγεια νερά να καταστούν ακατάλληλα για κάθε χρήση. Γιαυτό πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Πίνουμε εμείς νερό από τον Μόρνο, αλλά δίπλα μας, οι συνδημότες του Ελεώνα, συνεχίζουν να είναι ακόμη και σήμερα εκτεθειμένοι στα ψηλά ποσοστά (45μgm/l) του θανατηφόρου εξασθενούς χρωμίου.
Απαιτούμε να υδροδοτηθεί και ο Ελεώνας ΤΩΡΑ με καθαρό νερό.
Στα Διοικητικά όρια του Δήμου μας δραστηριοποιούνται 200 και περισσότερες βιομηχανίες . Πολλές από αυτές παράγουν υγρά και στερεά επικίνδυνα απόβλητα τα οποία απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές η απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα.
Εμείς καταγγείλαμε κάποιες από αυτές , δώσαμε και στοιχεία στον Δήμο και στην Νομαρχία . Καμία απάντηση , κανένα ενδιαφέρον .
Το νερό που πίνουν τα ζώα μας και ποτίζουμε τις αγροτικές καλλιέργειες, συνεχίζει να είναι μολυσμένο με χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.
Η περιοχή μας βάλλεται από παντού . Πρέπει να αποτρέψουμε τα χειρότερα.Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αντιδράσουμε και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν τους αρμόδιους να κινηθούν. Η κατασκευή του διυλιστηρίου μας δείχνει τον δρόμο. Όταν κινητοποιούμαστε έχουμε αποτελέσματα.
Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχουν αποφασίσει να γίνει η Βοιωτία η «Πτολεμαϊδα» και η χαβούζα του λεκανοπεδίου.
Βιομηχανικά απόβλητα, εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο, υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών άναρχα και ανεξέλεγκτα τοποθετημένων, βιομηχανικές ζώνες και λιμάνια που καταστρέφουν γεωργικές παραγωγικές περιοχές, τα δάση και τις θάλασσες μας, είναι ένα μέρος μόνο από τις απειλές κατά του περιβάλλοντος και της ύπαρξης μας.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Οι μεγάλοι και δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας και εμείς, ΟΛΟΙ, πρέπει να είμαστε παρόντες. Ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι και ενωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου